
Een hormonale Disbalans horen we meer en meer voorbij komen. Maar wat betekend dit nu juist?
Een hormonale disbalans verwijst naar een situatie waarin de normale productie, regulatie of werking van hormonen in het lichaam verstoord is. Hormonen zijn chemische boodschappers die door verschillende klieren in ons lichaam worden geproduceerd en via de bloedbaan worden vervoerd om verschillende processen in ons lichaam te reguleren.
Wanneer er een disbalans optreedt, kan dit leiden tot verschillende symptomen en gezondheidsproblemen. Hormonale disbalansen kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals genetische aanleg, levensstijl, slechte voeding, stress, leeftijd, medicatie of bepaalde medische aandoeningen.
De symptomen van een hormonale disbalans kunnen variëren, afhankelijk van welke hormonen uit balans zijn. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende symptomen zijn stemmingswisselingen, vermoeidheid, gewichtsschommelingen, ongecontroleerde vreetbuien, slecht herstel van het lichaam, slaapproblemen, menstruatieproblemen, verminderd libido, haaruitval, acne, spijsverteringsproblemen ,….
Afhankelijk van de oorzaak en de symptomen kan een hormonale disbalans eenvoudig behandelt worden. Dit kan onder andere door je levensstijl aan toepassen, voeding aan te pakken, stressmanagement. In sommige gevallen is medicatie, supplementatie of een meer uitgebreide aanpak nodig. In dit geval raad ik een hormoon coach aan. Joyce van “Hormoon coaching Joy” is hierin gespecialiseerd. Instagram: hormoon_coaching_joy
Het dieet, of beter gezegd gezond voedingspatroon, speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de hormonale balans bij vrouwen. Onevenwichtige voeding kan leiden tot verschillende hormonale problemen die de gezondheid en het welzijn van vrouwen kunnen beïnvloeden. Enkele negatieve effecten van een slecht dieet op de hormonen balans zijn:
- Insulineresistentie: Een dieet dat rijk is aan geraffineerde koolhydraten, suikers en verzadigde vetten kan leiden tot insulineresistentie. Hierbij reageren de lichaamscellen niet goed op insuline, wat kan leiden tot verhoogde insulinespiegels. Dit kan op zijn beurt de ovulatie verstoren en de balans tussen oestrogeen en progesteron verstoren. Daarnaast zet het aan tot extra vetopslag, freetbuien, brainfog,….
- Oestrogeendominantie: Een dieet met veel geraffineerde voedingsmiddelen en weinig vezels kan de oestrogeenproductie en -afbraak verstoren, waardoor het lichaam een teveel aan oestrogeen vasthoudt. Dit kan symptomen veroorzaken zoals zware menstruaties, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen en gewichtstoename.
- Tekort aan voedingsstoffen: Een ongezond dieet dat arm is aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten kan leiden tot een verstoorde hormonale balans. Deze voedingsstoffen zijn cruciaal voor de productie en regulatie van hormonen in het lichaam.
- Stresshormonen: Een dieet dat rijk is aan cafeïne, suikers en bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot verhoogde niveaus van stresshormonen, zoals cortisol. Ook dit heeft weer invloed op je insuline aanmaak, verhoogt vetopslag,…
- Schildklierproblemen: Jodium en selenium zijn essentiële mineralen voor een goede werking van de schildklier, die verantwoordelijk is voor de productie van schildklierhormonen. Een dieet dat onvoldoende van deze mineralen bevat, kan schildklierproblemen veroorzaken en de stofwisseling en menstruatiecyclus verstoren.
Om de hormonale balans te behouden, is het belangrijk voor vrouwen om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan volwaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volle granen, gezonde vetten en eiwitten. Daarnaast is het beperken van bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en cafeïne ook gunstig voor het handhaven van een gezonde hormoonbalans.






